Perhatian kepada semua pengunjung yang dihormati: Sila nyatakan nama sebenar atau nama samaran di awal atau di hujung komentar bagi anda yang menggunakan "Anonymous". Kegagalan mematuhi pesanan atau komentar yang berbahasa melampau tidak akan disiarkan. Harap maklum!
_________________________________________________________

Pemuda Pelapis
Beberapa bulan yang lalu nama YBM Tengku Razaleigh Hamzah, Ahli Parlimen Gua Musang ini disebut-sebut bakal menyaingi pencalonan bagi merebut jawatan Presiden Umno. Kata beliau tidak kira siapa pun yang bertanding jawatan itu samada Pak Lah mempertahankan kerusi itu mahupun Najib namun beliau tetap akan mencabarnya.

Sehingga ke hari ini kita lihat tiada satu pun bahagian-bahagian yang telah bersidang mencalonkan nama YBM Tengku Razaleigh Hamzah untuk bertanding jawatan kerusi Presiden Umno. Apa sudah jadi dengan semua bahagian yang sebelum ini secara terbuka menyuarakan sokongan kepada beliau? Itulah politik namanya, apa-apa pun boleh jadi.

Sungguhpun masih banyak lagi bahagian-bahagian Umno yang masih belum bermesyuarat, apakah YBM Tengku Razaleigh bakal meraih pencalonan daripada mana-mana bahagian nanti bagi menyaingi perebutan jawatan Presiden Umno menentang Dato' Seri Najib?

Secara terbuka, saya memberi sokongan kepada YBM Tengku Razaleigh untuk dicalonkan merebut jawatan Presiden Umno. Semoga akan ada pencalonan yang mencukupi buat beliau daripada bahagian-bahagian Umno yang masih belum bersidang bagi melayakkan diri beliau bersaing hebat dengan Dato' Seri Najib. Bak kata TPM sendiri tempohari, apa-apa jawatan pun adalah terbuka untuk dipertandingkan dan sesiapa sahaja pun boleh menawarkan diri untuk bertanding.

Kita tidak mahu jawatan utama itu dimenangi dengan begitu mudah oleh Dato' Seri Najib sebagai calon menunggu (daripada peralihan kuasa) tetapi haruslah diberikan saingan yang sengit oleh YBM Tengku Razaleigh yang sebelum ini pernah bertanding merebut jawatan itu menentang Tun Dr Mahathir Mohamad suatu ketika dahulu dengan kekalahan yang amat tipis (perbezaan 41 undi sahaja).

Oleh yang demikian, apakah istimewanya Dato' Seri Najib untuk diberi laluan mudah tanpa persaingan ini? Di sinilah sebagai kayu pengukur sokongan dan pengaruh sebenar Dato' Seri Najib bilamana wujudnya pertandingan nanti, dengan syarat pemilihan dijalankan secara telus dan jujur tanpa politik wang. Namun begitu apakah ini boleh dipercayai sedangkan Tun Dr Mahathir telah menulis di blog beliau bahawa beliau telah menerima banyak aduan tentang politik wang yang sedang berlaku di saat-saat lobi-melobi pencalonan sekarang ini.

Saya percaya seandainya YBM Tengku Razaleigh mampu meraih pencalonan yang mencukupi bagi melayakkannya menentang Dato' Seri Najib untuk jawatan Presiden Umno yang tidak dipertahankan Dato' Seri Abdullah itu, sudah pasti pertarungan sengit akan berlaku di antara kedua-duanya.

Maka dengan ini saya menyeru dan merayu sokongan bagi pihak YBM Tengku Razalaeigh agar beliau diberikan pencalonan yang mencukupi oleh bahagian-bahagian Umno yang masih belum bermesyuarat supaya memberi peluang terakhir kepada beliau untuk menentang Dato' Seri Najib bagi merebut jawatan Presiden Umno pada pemilihan Umno bulan Mac 2009 akan datang.

2 Responses
  1. NOBISHA Says:

    Saya telah memasukkan blog saudara dalam blogroll saya http://nobisha.blogspot.com (25 posting terkini)


  2. Terima kasih saudara Nobisha