Perhatian kepada semua pengunjung yang dihormati: Sila nyatakan nama sebenar atau nama samaran di awal atau di hujung komentar bagi anda yang menggunakan "Anonymous". Kegagalan mematuhi pesanan atau komentar yang berbahasa melampau tidak akan disiarkan. Harap maklum!
_________________________________________________________

Pemuda Pelapis

Gara-gara ingin berlagak menjadi "Raja Beruk Sarkas" di Dewan Rakyat akhirnya kedua-dua beranak benggali paria terpaksa akur menerima padah. Seekor anak beruk terpaksa digantung daripada menghadiri sidang Parlimen selama 12 bulan, manakala bapa beruk pula akan dihadapkan ke mahkamah di bawah Akta Hasutan.

Ini merupakan satu berita baik buat seluruh warga pencinta kedamaian dan ketenangan. Dewan Rakyat adalah tempat di mana sepatutnya wakil-wakil rakyat (Ahli Parlimen) bersidang bagi membawa suara rakyat dari kawasan masing-masing tanpa mengira dari parti politik mana pun.

Dewan Rakyat bukannya tempat beruk-beruk sarkas membuat pertunjukan tetapi malangnya dengan kehadiran dua ekor beruk yang tidak terlatih maka Dewan Rakyat sudah lama bertukar wajah menjadi sebuah sarkas.

Sesekali bila anak beruk ini bertukar menjadi "manusia jelmaan" kedengaran pula pelbagai tuduhan serta fitnah liar (tanpa bukti) terhadap sesama Ahli Parlimen, khususnya terhadap para pemimpin kerajaan BN. Bapa beruk yang mengaku "Raja Beruk" pula angkuh mahu menyaman Raja Melayu.

Akhirnya "lagak bodoh sombong" yang berharapan mahu menjadi "Hero Keling" atau "Raja Beruk" akhirnya telah bertukar menjadi padah. Musibah yang menimpa beruk-beruk ini adalah sesuatu yang sengaja dipinta mereka sendiri jadi tidaklah boleh untuk dipersalahkan kepada orang lain.

Syabas dan tahniah di atas ketegasan YDP Dewan Rakyat yang telah meluluskan usul yang dibawa oleh Menteri di JPM mewakili Ahli-Ahli Parlimen BN. Berikut ialah petikan tiga laporan daripada dua media dalam talian (online):

Penduduk Puchong kesal dengan Gobind

KUALA LUMPUR 16 Mac - Penduduk kawasan Puchong kesal dengan tindak-tanduk Ahli Parlimen mereka, Gobind Singh Deo sehingga digantung daripada menghadiri sidang Parlimen selama 12 bulan. Baca selanjutnya di sini...


Wakil rakyat DAP digantung tugas setahun isu Najib-Altantuya
Rahmah Ghazali | Mar 16, 09 12:24pm

Wakil rakyat DAP Gobind Singh Deo digantung tugas sebagai ahli parlimen selama setahun selepas mengaitkan timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Usul yang dibentangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz diluluskan melalui undi mulut selepas dibahas selama kira-kira 40 minit. Baca selanjutnya di sini...


Karpal dijangka didakwa esok
Mar 16, 09 7:41pm

Pengerusi DAP, Karpal Singh dijangka dihadapkan di mahkamah esok mengikut Akta Hasutan kerana mengancam untuk menyaman Sultan Perak ekoran krisis politik di negeri tersebut.

Ketika dihubungi petang ini, Karpal berkata, beliau telah dimaklumkan akan didakwa mengikut Akta Hasutan esok. Baca selanjutnya di sini...

Diharapkan dengan tindakan tegas ini ianya menjadi satu pengajaran yang berguna buat lain-lain wakil rakyat Parlimen, agar Dewan Rakyat bakal kembali sebagai sebuah Dewan Rakyat yang sebenar-benarnya dan tidak lagi sewenang-wenangnya dijadikan sebagai sebuah sarkas oleh mana-mana wakil rakyat Parlimen, tidak kira di pihak mana sekali pun.

Pemuda Pelapis: Meraikan berita ini dengan satu majlis kesyukuran siap dengan pulut kuning kerana musuh ketat dunia akhirat dikenakan tindakan.

0 Responses