Perhatian kepada semua pengunjung yang dihormati: Sila nyatakan nama sebenar atau nama samaran di awal atau di hujung komentar bagi anda yang menggunakan "Anonymous". Kegagalan mematuhi pesanan atau komentar yang berbahasa melampau tidak akan disiarkan. Harap maklum!
_________________________________________________________

Pemuda Pelapis
Iklim politik kita hari ini sudah jauh berubah daripada maju ke depan kini sudah nampak maju ke belakang. Pada pemimpin songsang mereka kata tak apalah, apa-apa pun janji maju. Soal maju ke depan atau maju ke belakang bukan penting kepada pemimpin-pemimpin yang telah menjadikan politik sebagai satu kerjaya mereka. Yang mereka target adalah "masyuk" dengan wang ringgit dan projek-projek untuk kaum kerabat mereka khususnya "PM Flip Flop" kita.

Sepatutnya politik bukanlah satu kerjaya dan tidak harus dianggap sebagai kerjaya kerana ia adalah satu perjuangan serta tanggungjawab yang komited yang harus didokong secara jujur dan ikhlas oleh para wakil rakyat yang telah terpilih ke dunia politik di dalam memajukan kawasan masing-masing, negeri dan juga negara. Tapi dilihat majoriti ADUN dan Ahli Parlimen seolah-olah menganggap diri mereka semacam makan gaji dengan kerajaan. Lebih-lebih lagi wakil rakyat BN di dalam barisan kerajaan pemerintah.

Mulai sekarang rakyat semua kena lebih cerdik untuk hanya menerima pemimpin yang benar-benar berminat dan berkesungguhan membuat kebajikan sahaja. Yang tiada ciri-ciri ini, siang-siang lagi patut ditolak bermula di akar umbi barulah dapat mengumpulkan pejuang-pejuang yang diharapkan. Orang yang tidak berminat membuat kebajikan sudah pasti bila dia naik berkuasa maka tidak mungkin dia mampu membela nasib rakyat jelata. Itu salah satu tip ciri-ciri kepimpinan yang baik dan diperlukan.

Hari ini boleh dikatakan rata-rata tidak menunjukkan keikhlasan mahu berjuang membela nasib rakyat dan negara dengan telus dan jujur. Mereka terjun ke dunia politik dengan niat tersirat untuk menjadi kaya serta lebih kaya lagi. Setiap 10 wakil rakyat, dianggarkan mungkin hanya seorang sahaja yang betul-betul bersemangat waja mahu memperjuangkan hak dan kebenaran, selebihnya mengintai peluang buat duit dan mengumpulkan kekayaan dan harta duniawi. Maka sebab itulah sebegini rupa dunia politik negara kita pada hari ini.

Rasuah itu adalah jelas merupakan riba di dalam Islam tetapi nama sahaja Melayu dan mengaku sahaja beragama Islam, longgok saja duit depan mata dah tak pandang kiri kanan lagi dah. Benda mudah macam ini pun mereka masih tak faham. Ceritalah apa hukum-hakam pun sampai berbuih mulut (macam mulut DS Najib atau Datuk Shabery Cheek bila bercakap - orang cakap... saya tak kata cuma tengok je... memang benar berbuih pun) tapi semua tak masuk ke jiwa pemimpin yang cukup tamak haloba mengejar harta duniawi. Sebaliknya kuasa yang ada pada mereka sengaja disalahgunakan untuk tujuan kepentingan peribadi dan kaum kerabat mereka.

Jika membaca satu artikel penulisan Dato' A. Kadir Jasin, beliau ada mencoretkan sedikit perkongsian pandangan daripada ayahanda beliau yang bertajuk "Kisah Orang Tua Yang Marah". Saya tertarik apabila ayahanda beliau kata, orang kaya yang menceburi ke dunia politik selalunya tidak gila mencari kekayaan di dalam politik. Inilah persoalan saya, betul ke? Boleh percaya ke?

Bukanlah saya mahu mencanggahi pendapat sesiapa tetapi saya menghormati pandangan orang lain kerana itu adalah pada persepsi mereka. Mungkin di zaman dahulukala ada benarnya yang boleh dipercayai atau diterimapakai tetapi pada zaman sekarang, susah nak cerita.

Pemimpin dari golongan tidak berada, sudah tentulah masa ini saja peluang untuk mereka mencari sedikit kekayaan bagi membela nasib kaum kerabat yang susah selama ini. Bila lagi hendak berjasa? Kata orang tua-tua, sebelum tolong orang lain, kenalah tolong keluarga sendiri dulu.

Yang amat tidak menyenangkan seluruh rakyat adalah pemimpin yang sudah sedia kaya-raya yang lahir dan disuap dengan sudu perak atau sudu emas pun mengambil kesempatan apabila telah diberi kuasa. Sudah hidup senang dengan kekayaan yang ada pun masih juga nak meragut harta dengan kedudukan politik mereka. Itulah puncanya kenapa politik negara semakin hari semakin hancur. Rasuah sudah menjadi barah yang amat parah dalam dunia politik tanahair kerana memegang bulat-bulat kepimpinan melalui teladan. Ketua pun buat duit, takkan orang bawah tak boleh buat duit? Itulah prinsip kepimpinan hari ini.


Desas-desus sudah lama tersebar luas cuma mungkin tidak ada sesiapa mahu menulis untuk bertanya pendapat orang lain akan kebenarannya. Sudah lama saya terdengar ura-ura kononnya anak lelaki termuda Allayarham Tun Abd Razak iaitu Dato' Nazir Razak, CEO CIMB Group (juga adik kepada DS Najib) mengutarakan cadangan mahu membeli dan mengambil-alih Maybank. Untuk siapa?

Mak datuk, hati saya berkata-kata... banyak duit tuuu... mana mereka dapat sampai mampu nak ambil-alih Maybank? Siapa di belakang beliau? Sudah tentu orang takkan fikir orang lain lagi kalau dah abang dia sendiri sekarang ini TPM Malaysia. Sekali lagi saya nak tanya sesiapa yang tahu... betul ke?

Harap-harap jika DS Najib sendiri terbaca tulisan ini, eloklah jawab cepat-cepat sebelum tuduhan demi tuduhan dilemparkan oleh pembangkang. Takkan asyik kerja nak menjawab tuduhan saja dengan jawatan TPM itu? Lama-lama rakyat pun bertambah bosan ada pemimpin macam ini. (Bagi diri saya, DS Najib sama-sekali bukanlah pilihan dan tiada pun dalam senarai pemimpin pilihan saya. Jauh panggang dengan api, jauh langit dengan bumi).


Pada pandangan peribadi saya, tak nak percaya pun tak boleh tapi kalau nak percaya pun nak juga kena cari sedikit fakta-fakta. Hanya saya percaya dan yakin pada seorang sahaja yang boleh menjawab cerita persoalan ini dengan lebih tepat. Rasa-rasa siapa dia orang itu?

Apa kata Tun Dr Mahathir Mohamad dapat mengulas isu persoalan ini kerana saya amat yakin Tun adalah seorang pemimpin yang lebih mengenali DS Najib dan keluarganya. Kalau cerita bab isteri DS Najib main tarik-tarik rambut dulu tu ada jugaklah tahu sikit-sikit (oppsss! tersilap... tercakap...) Sorry banyak-banyak! Tak apa Tun dah lama tolong cover bab itu.


Berbalik kepada cerita yang ditulis oleh Dato' A. Kadir Jasin itu nampaknya tidaklah tepat kalau mengatakan pemimpin yang asalnya dari golongan berada tidak akan buat duit bila ada kuasa dalam dunia politik tanahair. Kita kan selalu terdengar ayat, "money make money" apa tu? Jadi janganlah kita sangkal perkara ini ada benarnya. Mohon pandangan sesiapa yang tahu dan sudi untuk berkongsi fakta.

12 Responses
  1. add Says:

    Assalamualaikum... Pada pendapat saya tak salah kalau Datok Nazir nak ambil alih Maybank kerana operasi cimb bank sebelum ini adalah berteraskan di seberang laut. Dahulu saya pun tak tahu secara detailtentang wujudnya cimb bank di oversea. Manakala cara kerja dan pemikiran datok Nazir ni adalah gaya bekerja orang bukan melayu dan orang bukan india.. paham paham la ye...sepatutnya kita sokong beliau untuk menjadikan entiti kebanggaan orang melayu kita.Walaupun maybank hak milik orang melayu tapi apalah salahnya jika penggabungan antara maybank dan cimb membawa kebaikan kepada negara dan kaum melayu. Ini pun bukan senang untuk dapat kelulsan BNM. Walupun Datok Nazir adalah adik kepada DSN(tpm) dalam ekonomi BNM tidak ada kompromi ,ini kerana perancangan dan kestabilan ekonomi merupakan segala-galanya dalam hal ehwal pembangunan sesebuah negara disamping faktor-faktor lain. Pada saya berilah peluang DSNajib menerajui negara walaupun dalam satu penggal, ini kerana beliau merupakan anak didik TUN Dr Makahtir walaupun ada sedikit sebanyak "calit-cemalit" pasal benda yang lain,sedang kan serbuk pencuci "Super clean" pun bila berada diatas lain jadinya dah bertukar kepada "cecair peluntur" pula habis digasakny bersama XXXXXnya.Ini kerana saya yakin DS Najib mampu mengembalikan kepercayaan rakyat kepada kerajaan BN dengan syarat mintalah pendapat dari YG Berbahagian TUN DR Mahathir Mohamad. Wassalam



  2. anakmalaysia Says:

    hai..

    Mari komen survey ni

    SURVEY: JIKA PR MEMBENTUK KERAJAAN

    http://anakmalaysia81.blogspot.com/2008/07/survey-jika-pr-membentuk-kerajaan.html


  3. add Says:

    1.PM selepas Anwar bersara (of course Anwar first PM)?
    Kenapa anwar first PM :tak de langsungkah jasa-jasa PM sebelum ini. Pada saya kalau anwar jadi Pm dia tetap Pm yang ke 6.

    2.Patutkah polisi2 dalam kerajaan BN sekarang diganti sepenuhnya / diubahsuai?

    tengok pada keadaan. ini kerana apabila kita tidak berada dalam sistem pentadbiran kita boleh cakap apa saja kerana kita tidak melakukan apa-apa keputusan untuk rakyat atau pun pada negara.

    3Apakah polisi baru yang anda inginkan?
    Polisi yang adil dan saksama tetapi berteraskan Islam untuk semua rakyat tetapi perlu perhatian lebih kepada kaum pribumi.

    4.Perancangan pembangunan apakah yang patut diutamakan?
    Pembangunan yang seimbang dari sudut jasmani,emosi,rohani dan intelek.

    5.Patutkah negeri-negeri di kawal BN mendapat sokongan penuh kerajaan pusat?
    Kerajaan pusat memang mengawal semua negeri mengikut peraturan dan undang-undang yang termaktub.

    6.Apakah langkah-langkah yang patut diambil menghapuskan nepotisme, kronisme dan rasuah?
    Berbalik kepada ajaran Islam.

    7.Bagaimana memastikan pemimpin-pemimpin kerajaan melakukan tugas dengan penuh amanah?.
    Tak kiralah kakitangan kerajaan,swasta apabila kita berkerja kita mestilah menunainya dengan penuh tanggungjawab dan tawakal pada Allah.

    8.Apakah yang perlu dilakukan jika didapati ada pemimpin yang bermasalah?.

    Dalam Islam, tanya, nasihat,perhatikan,beri peluang, kalau perlu buang,buanglah.

    9.Perlukah media massa dikawal kerajaan atau dibebaskan sepenuhnya?
    Perlu ikut keperluan,kerana api perkauman apabila bermula amat sukar untuk dipadamkan dan mungkin melayu akan hilang di Malaysia .

    10.Bagaimana mempertahankan kerajaan daripada dikalahkan BN semula?
    Wahai saudara, perlu diingat anwar tu sebenarnya siapa?. Mahathir masuk kan beliau kedalam UMNO untuk mengislamkan UMno tetapi bila dah berada dalam umno anwar dah lupa daratan dan....
    Perlu diingat kenapa anwar dihidangkan dengan karpet merah diUSa sekitar tahun 1998 masa tu beliau tpm,menteri kewangan???.
    IMf tengah seronok untuk dapat berkuasa di malaysia, tengok sekranag,Indon macammana,thailand macamana dan banyak negara miskin lain pada kedana kerana sain pinjaman imf, kita seronok sebab kita belum lagi terkena dan berada dalam kuasa Imf dan rakyat hanya menyalahkan kerajaan bn sahaja.

    Kalaulah Anwar jadi Pm, siapa TPM??? saya rasa mesti melayu, TPM 2 India,TPM 3 cina.kenapa saya cakap macamtu ada ke DAp nak berdiam diri dan mesti ada anasir cuba jatuhkan PM (anwar ) Cina dan India akan jatuhkan PM (Melayu )maka lepas ni Cina dap akan jadi PM malaysia...ha,ha,ha seronok kah kita,,, so malaysia tiada lagi Yng dipertuan agung atau PM, maka jadilah Presiden,, tengok sekarang DUN penang, 11 manusia tidak pakai baju istiadat semasa sesi pembukaan sidang, betapa biadapnya manusia durjana ini kepada Yng dipertua Negeri (orang melayu kita).
    dan banyak lagilah ...lenguh dah tangan ni nak menaip...
    Bakal Pm, bila buat reprt je mula la buat muka sakit,minta belas ihsan rakyat,, ada masa saya sokong anwar, tetapi kalau untuk memerintah malaysia dengan sekongkol Dap yang konform tak suka pada MMMMMeeeeellllaaaayyyyuuuu itu memang saya marah sangat ni... pasal hindraf,,, ada ke anwar sangup pergi ke india. suruh kerajaan india saman kerajaan malaysia kerana tak bela nasib orang india... kita orang melayu (anwar juga orang melayu) inilah dinamakan pengkhianat melayu...
    ini adalah pandangan peribadi saya /wassallam
    Soalan Tamat.


  4. vesewe Says:

    The malay pig have drawn up a plan to displace all non-malays. They are discriminating against all non-malays. More and more non-malays are leaving.

    You know why he/she need to leave……….? It is all because of those idiots who voted for the pig government to chase those talents out of this country.

    This scenario would stay.

    They would prefer to remain backward, so long as they are in control over you and me. I think they enjoy seeing non-malays 'begging' all the time.

    Even though they are left far behind Korea, Taiwan and now Thailand is coming up strong. To them these are not competitors. In their narrow mind, the 'enemies' are local non-malays. Must suppress, by all means.

    All malay pig are programmed to be promoted much faster ahead of non-malays the moment they join University Malaya. Soon University Malaya will be 'dominated' by malay pig and the ranking will slip further.

    Most of the malay pig in Malaysia cannot think clearly, their mind and thinking are clouded by such things as comfort zone, frog-in-a-well syndrome, ignorance, racial pride, stubbornness, etc.


  5. miya Says:

    Bodoh punya melayu babi……….

    Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?

    Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.

    Get out from Sabah and Sarawak la!

    Bodoh melayu babi!


  6. konek Says:

    Know what malay pig? A suck babi hutan pendatang from Indonesia, pencuri of Tanah Orang Asli, should be caught by all the Chinese whom you have insulted.

    They will then pack you in a pig basket, parade you round Chinatown in KL, to let the Chinese pelt rotten eggs, throw shit and pour all the pig shit from the nearby pig farms on your head.

    Then let them take you out of your pig basket and roast you over an extremely hot fire until you become barbecued pork. After that chop your stinking carcass and leave it in the streets of rural for all those vultures and crows to feed on. Good riddance to bad rubbish.

    Why only malays? You think this country is yours alone? What has the government really done for the pribumis and the Orang Asli? Look at how Umno has screwed up Sabah Indonesians and Filipinos getting citizenship and enjoying the same benefits as you the moment they hop off the boat!

    You go ask the government to stop all that then I will stop thinking you are speaking through your asshole.

    Podah! You are nothing but a chauvinist malay pig like the rest.

    It seems like Malaysia is still not ready for globalisation because of a bunch of anti-social racist morons like you. Our country already independent for so many donkey years but sorry to see still got such shortsighted moron like you.

    Bangsa melayu failed in the past 30 years with lots of help from Umno but still failed! Then they blame the Chinese cheat la, marginalise them la, this la that la……….so much excuses! If you are pariah, forever you are pariah!

    If you malay pig race lazy, no matter how much with the government help, it will back to square.

    For me, I just speak up what I had observed and not like the malay race who is always jealous about other race success. Bad hearted.

    What the hell you ask all the Chinese to get out from Malaysia in your comment post? It is proven you are another racist moron bastard!

    Malay failure is the fact! It has been happened since 30 years ago and not just now. If you keep on denying it proven again you are just another loser or hypocrite!

    Truth - what is so proud of asking Chinese to be like your kind of robbers, liars, cheaters in Malaysia? Kaum tongkat yang langsung tak tahu malu! Yes, you motherf***ker are stupid, lazy, fanatic, thus you need tongkat forever! Dick head!

    Kaum tongkat still can survive in most of the zoos overseas. See the UPM red shirt "Orang Utan". At least they could be the laughing stock to this world.

    If malays with 50% population in Malaysia none of them success, then I reckon you jump to the sea. That so!

    Once again, with you racist pig moron, Malaysia wouldn't go far as far as globalisation is all about!

    You are truly one of those Umno babi hutan with shit plastered all over your brain and fulfilling Hang Tuah policy in reverse! With babi hutan like you whose brains are filled with tahi babi - it would be melayu akan hilang di dunia!


  7. coolooc Says:

    This malay pig race is so stupid, that they'd never amount to anything in this world.

    This message board has been here for awhile, and if anyone goes back, there is no one message, that talks good about this stupid malay pig race, because everybody knows how stupid, and hateful this malay pig race is all about.

    The malay pig will crumble from internal weaknesses and disappear in era of globalization - no need for others to colonize them.

    Because malay pig like to be parasites and feed on the Chinese income tax!

    Wait until the malay pig population increase to 90% in Malaysia, the same ratio as in Indonesia, then you will know the meaning of poor, as there will be too many malay pig to subsidize.

    Then the economy collapse.

    The malay pig are actually digging their own grave and they are trying to dig a deeper and bigger one now.

    But all of them I have to see are being manipulated by certain top malay politicians so they will support them.

    There show that the general malay pig are quite stupid and can't think outside the box.

    Only 1% of the malay pig can make it and they are the exceptions. If malay pig are not stupid, what are they?

    If all malay pig jump into sea and all die!

    This world will become very very beautiful.


  8. coolooc Says:

    This malay pig race is so stupid, that they'd never amount to anything in this world.

    This message board has been here for awhile, and if anyone goes back, there is no one message, that talks good about this stupid malay pig race, because everybody knows how stupid, and hateful this malay pig race is all about.

    The malay pig will crumble from internal weaknesses and disappear in era of globalization - no need for others to colonize them.

    Because malay pig like to be parasites and feed on the Chinese income tax!

    Wait until the malay pig population increase to 90% in Malaysia, the same ratio as in Indonesia, then you will know the meaning of poor, as there will be too many malay pig to subsidize.

    Then the economy collapse.

    The malay pig are actually digging their own grave and they are trying to dig a deeper and bigger one now.

    But all of them I have to see are being manipulated by certain top malay politicians so they will support them.

    There show that the general malay pig are quite stupid and can't think outside the box.

    Only 1% of the malay pig can make it and they are the exceptions. If malay pig are not stupid, what are they?

    If all malay pig jump into sea and all die!

    This world will become very very beautiful.


  9. coolooc Says:

    This malay pig race is so stupid, that they'd never amount to anything in this world.

    This message board has been here for awhile, and if anyone goes back, there is no one message, that talks good about this stupid malay pig race, because everybody knows how stupid, and hateful this malay pig race is all about.

    The malay pig will crumble from internal weaknesses and disappear in era of globalization - no need for others to colonize them.

    Because malay pig like to be parasites and feed on the Chinese income tax!

    Wait until the malay pig population increase to 90% in Malaysia, the same ratio as in Indonesia, then you will know the meaning of poor, as there will be too many malay pig to subsidize.

    Then the economy collapse.

    The malay pig are actually digging their own grave and they are trying to dig a deeper and bigger one now.

    But all of them I have to see are being manipulated by certain top malay politicians so they will support them.

    There show that the general malay pig are quite stupid and can't think outside the box.

    Only 1% of the malay pig can make it and they are the exceptions. If malay pig are not stupid, what are they?

    If all malay pig jump into sea and all die!

    This world will become very very beautiful.


  10. aston Says:

    We can't change it politically, you are wrong. We will.

    Once this country is run by terms of equal rights, where each citizen play by the rules and regulations of total fairness, then we shall see where the malays will stand.

    Right down at the bottom? Most probably, yes! Not only the non-malays will agree, the whole world would probably agree as well. In fact some malays will agree this as well.

    The only thing that all of us can see, whether you are a Malaysian, or non-Malaysian, is that the malays here will never change. Not now, never will.

    Your level of intelligence and pathetic sense of judgement depict not only how truthfully and incompetently low life beings you are, crawling at the lowest level of the human hierarchy, begging for alms, practically putting all your grotesque clown-butt ugly faces in front of the world, self admitting that even maggots feasting on a pile of dung, looks and sounds much much better.

    You defense on your own race, will not conclude anything, but strengthen the fact that even your pure existence in this very world of civilized human beings, is worse than the thought of having an incest driven rapist over for dinner.

    Ponder upon this, there is no point defending for yourselves, save it. The fact and all the truth speak louder than just stupid farts coming out from your infested mouth fueled by your retarded brain.

    To be honest, how naive you are with your pointless talk, we can see it in every glory in your statement here. In fact by calling you stupid, would be the most insulting thing by being stupid. Have you ever heard of the word opposition?

    Think my friend, if there is no such thing as bravery to challenge the government face to face, why would oppositions be there?

    By now, your retarded brain must be struggling, thinking, hey what is the point of oppositions if they are not effective enough to fight against the government? Good question.

    One word - CORRUPTION.
    The rest of the picture, I will also leave it up to you.

    The real cowards in Malaysia are the group of people who survive under bogus unfair rights, fictional promises which only rat testicles will believe they are true.

    The same group of people who destroying the country with their own social menaces, incest activities, drugs, materialistic punks with brains the size of a chicken shit, etc.

    The same group of people who are spoilt by unreasonable, pointless, total waste of time support from the government. Which even that, on that very constant support, they are still licking their own balls, nursing their injury, shamelessly.

    And still as of yet, presently and logically categorized as the poorest class citizens who only survive by politically sucking other people's hard earned benefits.

    The same group of people who idolizes external portrayal of physical goodness, but mentally and reality, are bunch of idiotic hypocrites nothing better than a rotting pair of pig testicles. Even the maggots would think twice of devouring such a distasteful crap.

    I am sick and tired of saying this over and over again. I honestly believe, that every single malay individual in this country, within their very heart, and best interests, know where they stand. They know right from the start, that they can't win in a fair and equal environment.

    Their fictitious pride and ego made them proud of their weakness, never ever have the guts to admit their weaker side.

    And how do you think they survive? By playing dirty. And most of the time, very very dirty. To those malays who are successful, trust me, they are not pure malays. They are even embarrassed by the fact that they are malays.

    Think......................

    Still think and insist malays are for perpaduan? fair? got integrity and dignity?

    The only way to have perpaduan is: you motherf***ker stripe your own babi status and come to term with other races on level playing field - that is what we call a step towards perpaduan!

    We are all Malaysians, why not? What is your problem??????????

    Now the answer to this I leave it to you to think. How you want to think it with your level of stupidity, I have truly no idea.


  11. Guy Says:

    Woi cina, india, iban atau apa2 semua yg lahanat ckp merepek2 ni apa hal? Kau org fhm ke apa sebenarnya berlaku yg kau org main tuduh babi buta ni? Dah bg tumpang hidup sini duduk je la diam2 tak pun berambus je balik tempat asal kau org. Anak haram betul kau org ni.