Perhatian kepada semua pengunjung yang dihormati: Sila nyatakan nama sebenar atau nama samaran di awal atau di hujung komentar bagi anda yang menggunakan "Anonymous". Kegagalan mematuhi pesanan atau komentar yang berbahasa melampau tidak akan disiarkan. Harap maklum!
_________________________________________________________

Pemuda Pelapis
Sejak kewujudan blog Tun lagi telah dilihat pucuk pimpinan negara mula merasa gusar ketidaktentuan, resah dan gelisah sehingga berlakunya anasir-anasir tidak sihat mensabotaj laman blog awal yang ditulis oleh Tun sebelum ini.

Adalah dipercayai perkara ini angkara Abdullah dan konco-konconya yang amat takut pada bayang-bayang sendiri kerana Tun mempunyai terlalu banyak fakta-fakta sahih untuk diketengahkan kepada umum terhadap setiap salahlaku pemimpin-pemimpin Umno serta parti-parti komponen lainnya.


Walau bagaimanapun, Tun tidak mudah patah semangat sebaliknya menukar wajah baru blog beliau dan mengisi semula artikel-artikel yang pernah ditulisnya sebelum ini tanpa sebarang kekurangan pun bagi usaha menjelaskan kepada rakyat situasi sebenar terhadap segala isu yang berlaku khususnya menjawab balas terhadap setiap usaha-usaha jahat yang cuba memeranginya.

Tun melawan arus dengan penuh ketenangan dan begitu berhemah sekali tanpa berasa gentar dengan segala ancaman yang dihadapinya demi mahu menegakkan kebenaran dan membela rakyat. Semua orang tahu Tun kini berusaha dengan niat murni untuk mengembalikan pentadbiran negara kepada landasan asal yang sebenarnya setelah dirobek teruk oleh kepimpinan Abdullah dan Najib.

Adalah tidak benar apabila ada pihak yang menuduh Tun cuba menghancurkan perpaduan Umno dan BN. Itu semua adalah fitnah semata-mata. Mereka yang membuat tuduhan itu adalah golongan konco-konco Abdullah yang tidak bertanggungjawab.


Di sepanjang Tun mula menulis sejak bulan Mei 2008 yang lalu, banyak rujukan-rujukan bermanfaat yang dapat membuka minda rakyat secara amnya. Di antara penulisan Tun adalah berkaitan isu-isu di sebalik tabir seperti pendedahan penyelewengan wang rakyat, politik keluarga, politik wang, kredibiliti pemimpin Umno, pengkhianatan pucuk pimpinan negara terhadap agama, bangsa dan negara, penyalahgunaan kuasa, kelemahan pucuk pimpinan, tidak memahami perjuangan, menjawab segala tuduhan dan fitnah terhadap dirinya serta keluarganya dan sebagainya.

Ulasan Tun Dr Mahathir tentang Abdullah dan Najib yang ditulis di laman blog beliau pada 17 Jun 2008 yang lalu agak menarik. Tun mendedahkan sejarah peralihan kuasa di zaman sebelumnya bagi menyangkal kenyataan Najib sebelum ini yang mahukan peralihan kuasa dibuat setelah keadaan stabil yang kononnya sebagai mengikut tradisi lama. Jelaslah Najib tidak memahami sebenar-benarnya sejarah perjuangan Umno dan tidak peka.

Nampaknya istilah "digula-gulakan" yang digunapakai oleh Tun masih tidak mampu difahami oleh Najib dan majoriti kepimpinan Umno pada ketika ini. Dalam pada ramai menganggap Abdullah sebagai lembik, bodoh, biol, dungu dan sebagainya, sebenarnya Abdullah begitu licik dengan pelbagai agenda bersama dengan anak dan menantunya. Yang terlebih-lebih bodoh dan biol ialah barisan Kabinet Abdullah yang masih terus menjadi "Pak Turut" membabi buta menyokong tanpa tahu hujung dan pangkal terutamanya Najib sendiri.

Daripada segala kenyataan dan ucapan Najib maka fahamlah kita bahawa Najib bukanlah seorang pemimpin yang berwibawa kerana gemar menuruti sikap pembohongan Abdullah tanpa menyelidiki sejarah silam. Najib banyak bercakap tidak menggunakan akal tetapi suka bercakap melulu ikut sedap mulut mengalahkan si tua yang nyanyok. Apakah rakyat menilai Najib layak untuk diangkat menggantikan Abdullah nanti?

Sudah tentulah tidak sekali-kali, maka haruslah kita semua bersatu hati di dalam menyekat kemaraan Najib. Saya menilai jika Najib diberi laluan, dipercayai Umno dan BN tidak mungkin juga akan pulih malahan negara akan lebih huru-hara kerana kredibiliti pemikiran Najib yang tidak terserlah di samping sikap semulajadi beliau yang tidak berpendirian teguh di dalam menangani sesuatu perkara. Rekod peribadi Najib juga didapati banyak tidak baik serta tidak menepati kehendak majoriti rakyat untuk menerajui kepimpinan negara.

Hakikatnya Najib adalah lebih lembik daripada Abdullah dan sebab itulah beliau sanggup dicucuk hidung oleh Abdullah untuk menuruti segala kemahuan Abdullah. Mujurlah Abdullah tidak berperangai pelik sepertimana Anwar Ibrahim, jika tidak Najib jugalah yang menjadi mangsanya. Kita khuatir dan bimbang jika inilah orang yang bakal mengganti Abdullah, jawabnya semakin malanglah rakyat dan negara. Masa akan terus terbazir begitu sahaja duduk di bawah telampuk kepimpinan yang dungu dan rakyat pula terus kerugian untuk jangkamasa yang lebih panjang.

Apabila Tun mula mendedahkan satu demi satu terhadap apa jua isu-isu semasa, rakyat lebih memahami dengan sebenarnya. Yang selama ini bodoh pun boleh menjadi cerdik. Itulah jasanya berdamping dengan Tun yang cendekiawan. Dulu saya pernah berkata, jika kita berkawan dengan orang pandai dan berilmu maka pandai dan berilmu jugalah kita di akhirnya nanti tetapi selagi kita bergaul dengan orang-orang yang dungu dan dangkal ilmu maka sampai bila-bila pun kita akan terus ikut menjadi dungu dan dangkal ilmu.

Ternyata keilmuan, ketajaman memori, kewarasan pemikiran dan kecekapan tindakan Tun masih terus terserlah meskipun usia Tun sudah mencecah ke angka 82. Khidmat Tun masih diperlukan oleh seluruh rakyat pada hakikatnya. Majoriti rakyat telah menyatakannya secara terbuka cuma segelintir saja yang masih malu-malu kucing sedangkan di sudut hati kecil amat memerlukan campurtangan Tun.

HIDUP TUN DR MAHATHIR!
HIDUP TUN DR MAHATHIR!
HIDUP TUN DR MAHATHIR!

1 Response
  1. Ray Says:

    Mungkin Mukhriz berupaya memberi pandangan dan susulan kerana beliau masih didalm UMNO.

    Tun kini dituduh pelbagai2 tomahan. Ketika rakyat meminta petunjuk daripada Tun, rakyat harus peka bahawa Tun sedang berusaha membela nama baiknya.