Perhatian kepada semua pengunjung yang dihormati: Sila nyatakan nama sebenar atau nama samaran di awal atau di hujung komentar bagi anda yang menggunakan "Anonymous". Kegagalan mematuhi pesanan atau komentar yang berbahasa melampau tidak akan disiarkan. Harap maklum!
_________________________________________________________

Pemuda Pelapis
Zaid Ibrahim bersama Mustafa Ali

Sepertimana sebelumnya saya pernah labelkan PAS juga umpama sebuah parti sampah yang berbangga mengutip ahli-ahli dan pemimpin Umno yang kecewa.

Tengok saja bukti gambar di atas di mana Zaid Ibrahim duduk bersebelahan Mustafa Ali menghadiri kempen PAS di PRK Kuala Terengganu. Bekas Menteri di JPM yang menjaga hal-ehwal undang-undang ini telah lama dihidu sebagai ahli dan pemimpin yang curang kepada perjuangan parti tapi diangkat naik juga oleh Pak Lah yang tidak cerdik. Bila kecewa dipecat atas salahlaku diri sendiri maka terus lompat parti. Itulah dunia politik yang serba mungkin.

Kalau sebelumnya PAS telah menubuhkan Kelab Penyokong PAS dari kalangan bukan Melayu dan bukan Islam, tidak mustahil suatu hari nanti PAS akan turut membuka keahlian kepada golongan bukan Islam pula. Petanda awal sebenarnya telah digambarkan oleh PAS cuma orang-orang Umno saja kurang peka. Maka tidak hairanlah apabila dalam kempen PRK Kuala Terengganu ini PAS menukar slogan baru "PAS UNTUK SEMUA" demi mahu memikat hati pengundi kaum Cina.

Jelas dan nyata PAS sebuah parti politik yang tidak berpendirian dan tiada prinsip tetap. Hari ini dia cakap lain, esok dia boleh kata lain pula. Jadi sesuailah jika PAS menang dalam PRK Kuala Terengganu ini kalau dah itu yang dia mahukan sangat. PAS nampaknya begitu yakin akan memenanginya. Lagi pun pengundi-pengundi Kuala Terengganu sendiri pun memang jenis yang tidak mempunyai pendirian tetap. Mereka lebih suka ikut angin dan selera sendiri tanpa mahu memikirkan kebaikan masa depan masyarakat secara menyeluruh.

Parti Umno sebagai tunjang kepada BN tetap lebih relevan jika mahu dibandingkan dengan PAS yang "kluk klek" (bak kata orang Terengganu). Maksudnya "kluk klek" itu ialah tidak berpendirian. Parti Umno tidak bersalah dalam situasi semasa dan kebelakangan ini tetapi perilaku pemimpinnya sahaja yang memporak-perandakan perjuangan parti. Maka itu para pemimpin Umno sering dikecam oleh ahli-ahli dan juga rakyat. Sekurang-kurangnya pengikut Umno mahu juga mengecam salahlaku pemimpin mereka tetapi pengikut PAS dan PKR bagaimana? Tidak ada yang telus dan jujur mahu mempersoalkan salahlaku para pemimpin mereka selain menjadi "Pak turut" dan "Mak turut" seturut-turutnya secara membabi-buta.

Rakyat Terengganu pernah memberi peluang kepada PAS untuk memerintah negeri itu pada tahun 1999 hingga 2004 tetapi Terengganu ketika itu dilihat banyak terjejas, mundur dan ketinggalan di bawah pentadbiran PAS. Tiada apa-apa yang dilakukan PAS. Itulah pengakuan kata-kata calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endut sendiri yang bertanding dalam PRK Kuala Terengganu ini ketika berbahas di Dewan Undangan Negeri Terengganu suatu masa dahulu. Jadi apakah wajar lagi untuk rakyat Kuala Terengganu mengundi calon PAS itu?

Bak trend muda-mudi sekarang mengatakan, "LU FIKIRLAH SENDIRI".

3 Responses
  1. Anonymous Says:

    nak tahu sampah ke tak sampah kita tunggu keputusan prk kt ptg nanti


  2. Anonymous Says:

    Anon ko x tau lg ke PAS mmg parti sampah? Apalah ko ketinggalan zaman. PAS parti perosak agama dan bangsa. Pemecah belah kaum melayu dan pencetus huru hara. Cakap saja lebih habuk pun tarak.